31 Ocak 2008 Perşembe

FAVA


Havalar soğudu, kar bile yağdı... Eve kapandık haliyle... Fena da olmadı hani, uzun zamandır mutfakta çok vakit geçiremiyordum...Fırsat bu fırsat dedim, çeşit çeşit yemekler pişirdim.. Bir çok tarif denedim bloglardan, bazen kendim uydurdum , bol bol da resim çektim tabii ki...
Bir de bu arada diğer işlerimden fırsat yaratmaya çalışarak, aslında çok uzun zaman önce yapmam gereken sitemizin hazırlıklarını yapıyorum.. Yakında http://www.eymez.com açılacak...
Bloglardan yaptığım denemelerin fotoğraflarını henüz hazırlayamadım.. Bugün lezzetli bir tarifim var...
Hem çok kolay, hem lezzetli, hem de sunumu şık bir meze...
Malzemeler
1 kase iç bakla
1 soğan
6 kesme şeker
dereotu
zeytinyağı
tuz

Bir gece önceden veya sabahtan baklayı suya koyun, ertesi gün veya bir kaç saat sonra baklayı biraz kaynatın. Bu haşlama suyunu dökün, garip bir koku oluyor, bu suyla koku da gitmiş oluyor.. Düdüklü tencereye veya açık tencereye , şekerleri, küp küp doğranmış soğanı, biraz dereotu, tuz, süzülmüş baklaları koyun. Üzerine su ekleyin, su baklaların üzerine çıkmayacak, fotografta görünen kadar su koyun...


Baklalar iyice yumuşayana kadar pişirin. Diri diri kalmamalı... Pişince, el blenderı ile ezin..
Islattığınız, hafif ıslak olan bir kaba ezilmiş karışımı dökün. Ilındıktan sonra buzdolabına kaldırın...
Bakla iyice soğuduktan sonra, ters çevirerek çıkarın.. İstediğiniz şekillerde keserek servis tabağına yerleştirin.. Üzerine zeytinyağı dökerek , dereotuyla servis yapın..



Afiyet olsun....



24 Ocak 2008 Perşembe

TARATOR


Güzel bir tarator tarifi bulmak uzun zamanımı aldı.. Özünde hepsinde aynı malzemeler bulunsa da , herkesin bir damak tadı var.. Bu sefer yaptığım gerçekten kıvamlı, ve lezzetli oldu..


Malzemeler

1 bayat ekmek içi

1,5 çorba kaşığı mayonez

1,5 çorba kaşığı yoğurt

5 diş sarımsak tuzda ezilmiş

1 çorba kaşığı sirke

ve göz kararı su


Çırpma teliyle karıştırarak istediğiniz kıvama gelene kadar azar azar su ekleyin..

Gerçekten çok lezzetli oluyor.. Yanına yaptığım kalamarın fotografını çekmeyi unutmuşum.. Muhteşem ikili... Kalamar ve tarator..


Afiyet olsun

22 Ocak 2008 Salı

ZEYTİNYAĞLI PATATES


Herkesin bildiği, ama çok da akla gelmeyen bir tadı hatırlatayım dedim.. Bir de sunumu farklı yaptım bu defa. Balıkla çok güzel oluyor... Farklı olarak küçük toplar halinde servis yaptım..
4 orta boy patatesi haslayıp, limon, tuz ve zeytinyağıyla püre haline getirdim...
Afiyet olsun

20 Ocak 2008 Pazar

BLOGLARARASI MEŞHUR GÜL TATLISI




Hani çok meşhur gül tatlısı var ya, ben de ondan denedim bu hafta... Bir ben denememişim:)


Yapılışı çok zevkli, sunumu çok kibar, lezzeti de yerinde bir tatlı.. Hafif bir limon tadı hissediliyor.. Çok pratik her zaman yapılabilir.. Ama ben bu tarz tatlılarda annemim şekerparesi üzerine tat tanımıyorum, söylemeden geçemeyeceğim.. İnşallah önümüzdeki günlerde bir tepsi yaptırıp, tarifini vereceğim, önce fotograflarını çekip sonra da afiyetle yiyeceğim..


Ben gül tatlısını http://yemekgunlugum.blogs.com/ adresindeki tarifi uygulayarak yaptım..


Hafif kolay bir tatlı yapmak isteyenlere tavsiye ederim...


17 Ocak 2008 Perşembe

SİYAH ZEYTİNLİ EKMEK



Mutfağımın düzene kavuşmasıyla birlikte "evsel fırınım" yani ekmek makinem de faaliyete girdi.. Son bir kaç seferdir, esmer ekmek çeşitleri yapıyordum, malum rejim durumları. Bu sefer canım sütlü, yağlı, zeytinli güzel bir beyaz ekmek yapmak istedi...Zaten işin içine , süt, yağ girince ekmekten ziyade poğaça lezzetinde olmuş...


Gelelim tarifine

4 cup un
350 ml süt
1 çorba kaşığı yumuşak margarin
1 tatlı kaşığı esmer şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 kaşık + 1 yarımdan biraz az tatlı kaşığı kuru maya
1/2 kavanoz dogranmış siyah zeytin ( Fora marka)




Ekmek teknesine ilk önce süt konulur, bir kenara şeker, bir kenara tuz, ortaya da margarin konulur. Üzerine de unu ilave ediyoruz, ve son olarak mayayı döküyoruz.. Büyük ekmek, koyu renk kabukta pişirmeye başlıyoruz. Sinyali duyduğumuzda yıkayıp suyunu süzdüğümüz zeytini ilave ediyoruz...


Özellikle pazar kahvaltıları için tavsiye ediyorum..


Afiyet olsun...

16 Ocak 2008 Çarşamba

AŞURE AYI HOŞ GELDİ...


"Nuhun gemisi tufan dinip, Ağrı Dağı'na oturduğunda gemidekiler Allah'a şükretmek için, bir kutlama yapmak isterler. Fakat geminin yiyecek ambarları neredeyse boşalmak üzeredir. Bunun üzerine yiyecek olarak ne bulurlarsa hepsini biraraya getirip bir çorba pişirirler ve aşure ortaya çıkar".

Çok ama çok güzel bir kız annesi olarak iki senedir zevkle aşure pişiriyorum...

Dün aşuremi pişirdim...Geçen sene şekeri biraz fazla gelmişti, bu sene ölçüden biraz daha az koydum şekeri.. Çok lezzetli bir aşure oldu..

Tarifine gelelim...


Malzemeler

1 kase aşurelik buğday

1/2 kase kuru fasulye

1/2 kase nohut

1 kahve fincanı kuş üzümü

İstediğiniz kadar kuru incir, kayısı, kuru üzüm

1 tatlı kaşığı tarçın

isteğe bağlı portakal kabuğu rendesi

1 kaseden 2 parmak az toz şeker


Yapılışı

Akşamdan kuru fasulye ve nohutu suya koyun..

Ayrı yerde buğdayı da suya koyun..

Sabah, fasulye ve nohutu haşlayın. Suyunu süzün bekletin. Ayrı yerde içme suyuyla buğdayı pişirin, suyu yoğun kıvama gelince içine haşlanmış nohut ve fasulyeyi ekleyin...

Ayrı yerde incir , üzüm , kayısıyı kısa süre haşlayın. Suyunu süzüp , istediğiniz büyüklükte doğrayın. Pişmekte olan karışıma doğranmış önce şekeri ardından kuru meyveleri ekleyin. Kuş üzümünü ve rendelenmiş portakal kabuğunu da ekleyin. Bu noktada tadına bakın ki şekeri ağız tadınıza uymuyorsa ekleyebilin... Kısa bir süre daha pişirin, altını kapatın. Biraz ılınınca 1 tatlı kaşığı tarçını ekleyip karıştırın. Ilınınca kaselere dökün.. Servisten önce üzerini fındık, ceviz ile süsleyin...

Afiyet bal şeker olsun...
Eviniz aşureniz kadar bereketli olsun...

8 Ocak 2008 Salı

Nerlerdeydim?

Öncelikle yokluğumun farkına varıp halimi hatırımı soran bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.. Herkese geç de olsa sağlıklı, neşe dolu, hep mutlu geçen bir yıl diliyorum..
Ben nerelerdeydim:)???
Kendimize yeni bir yuva bulduk, yedi güzel senemizi geçirdiğimiz evimizden taşındık..
Taşınma telaşı, derken uzayan telefon bağlantısı:((, ve telefon bağlanmadan başvuru bile alınmayan adsl nakli.. Derken bu geceyi buldu tüm bağlantıların hazır olması...Evet artık yeni mutfağımla dönüş yaptım.. İçimden bir ses bu mutfakta çoook lezzetli şeyler pişeceğini söylüyor...Tabii bir de fotoğraf makinemi bulmam gerekiyor..
Bir sonraki yazıma kadar tatlı gunler diliyorum herkese..