7 Nisan 2008 Pazartesi

EKMEK MAKİNESİ VE ÖLÇÜ KAPLARI



Uzun zamandir, arkadaşlarımdan gelen sorulara yanıt olarak ekmek makinesi ile evde ekmek yapımı, ekmek çeşitleri, ölçülerle ilgili genel bir yazı yazmak istiyordum bugüne kısmetmiş..:)


Ben ekmek makinemi alalı herhalde bir sene olmuştur, çok severek kullanıyorum ve her fırsatta herkese tavsiye ediyorum..Bir çocuğunuz varsa hiç düşünmeden alın derim..


Benim ekmek makinem çift pervaneli, Esse mağazalarından aldım, kendi ürünleri. Bir arkadaşımın tavsiyesiyle Esse mağazasına gittim, ve oradaki kişinin yardımıyla üç makine arasından benimkini seçtim.. Çıtır çıtır kabuklu, kabarık ekmekler yapıyor, sanırım çift pervaneli olmasının en büyük farkı bu..
Beyaz ekmek, esmer ekmek çeşitleri, domatesli, taze baharatlarla, peynirle çeşit çeşit ekmek hazırlıyorum.. Kek yapıyorum.. Henüz reçeli denemedim, bahara inşallah..


Fiyatlar çok farklı her yerde, alacağınız modeli belirledikten sonra ciddi bir fiyat araştırması yapmanızı öneririm.. Eğer Esse'nin modellerinden alacaksaniz, dönem dönem kampanyalar yapıyorlar onları takip edebilirsiniz..

Ekmek tekneleri dikey ya da yatay olanlar var, eğer ekmekte kabuk seviyorsanız teknenin yatay olmasına dikkat edin..

İstediğiniz gibi ekmek yapmanız mümkün, sırf sütlü, süt-su karışımlı, veya bakkal ekmeğine en yakın sadece sulu ( bu durumda esmer şekeri de kullanmamanız gerekiyor)...Dilerseniz ekmeğe bir yumurtailave eder daha besleyici yoğun bir ekmek elde edebilirsiniz.. Yani makineniz olduktan sonra, zevkinize göre harika ekmekler yaratmak çok kolay..


Gelelim ölçü kaplarına...Bulunan tarifler genelde cup ölçüsü ile veriliyor..Bu ölçü kaplarını bulmak da çok zor Türkiye'de.. Makinenin içinden 1 adet çıkıyor tabii, ama annem gibi gözleri şeffaf yazıları okuyamayanlar için ben pratik bir ölçü buldum...Resimde gördüğünüz kırmızı kap, benim 2 cup ölçüsündeki kabım.. Tam buna eşdeğer olan ölçü de diğer resimdeki seramik kupa ( bu kupa pazarlarda , marketlerde dolu... standart kupa yani) Normal bir ekmek yaparken bu kupadan 3 kere un koymam yeterli oluyor, 4 cup un 3 kupa una eşit oluyor yani....

Bu arada diyelim makinenizi aldınız ve eve gelip heyecanla ekmeğinizi kurdunuz...
Öncelikle iyi günlerde kullanın ancak büyük ihtimalle sonuç hüsran olacaktır..
Üçüncü ekmeğinizde mükemmel ekmeğinize yakın bir tarifi yakalayabileceksiniz buna hazırlıklı olun.. Çünkü , genel ölçüler sizin zevkinize göre 5-10 gr değişecektir...
Ama her şekilde, ekmekler yaptıkça ev yapımı ekmeğin güzelliğine şaşıracaksınız...


5 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Merhaba, ben de 1 seneden fazladır Essenin çift merdaneli ekmek yapma makinesini kullanıyorum. makineden çok memnunum. yalnız tarif kitabı çok kötü. ben kitapdaki tariflerde dediğiniz gibi oynamalar yaparak istediğim kıvamı tutturdum. tarifdeki ölçüleri kullandığımda hem çok kabarıp çöküyor, hem de çok yoğun oluyordu. o nedenle mayayı yarıya indirip unu da eksilttim. Sonuç harika. verdiğiniz ölçüler çok makbule geçti.
Değişik tarifleriniz de varsa yayınlamanızı rica ederim.
Muazzez.

cilek-marzipan dedi ki...

Merhaba,
ben de kullanim klavuzundan hic memnun degilim, bu yuzden kendim deneye deneye degisik tarifler yapmaya calisiyorum.. Memnun kaldiklarimi da burada muhakkak yayinliyorum..

Yorumunuz için teşekkürler

lısamery dedi ki...

Merhabalar tariflerinizi okudum bende yeni bir kullanıcıyım.Makineyi uzun bir zaman önce aldım fakat vakitsizlikten yapamadım tariflerinizi gördüm hepsi çok güzel ve degerli mutlaka deneyecegim...Teşekkürler

Halime ÇAPAN dedi ki...

Merhabalar,

ben de bu makinelerden almak istiyorum, ancak araştırıyorum.

Anladığım kadarıyla en iyileri sizin yazdığınıza göre çift pervaneli olanlar. Bir de tek pervaneliler var. Ben de daha iyisi olsun diye çift pervaneli alacağım galiba.

Esse ile beraber Moulineks'in de çift pervanelisini gördüm. Onun şekli bana biraz daha şirin göründü. Moulineks XXL alsam (çift pervaneli) sizce memnun kalırmıyım?