3 Ekim 2007 Çarşamba

SÜTLÜ BEYAZ EKMEK


Blogumda yayınlayacağım ilk tarifin tatlı olacağını düşünüyordum...
Sonra evde ekmek kokusu yayılmaya başladı.. Tamam dedim, ben de ekmeğimin resmini çekeyim, bir çok denemeden sonra severek yediğimiz ekmeğin tarifini yazayım dedim...
Ekmek makinemi alalı henüz bir ay oldu.. Aslında çok geç kalmışım, almamak için çok direndim , çok yer tutuyor, sonra hevesim geçecek makine kalacak vs... diye..
Ama baktım ki kızım anneannesinden gelen ekmekleri pasta gibi yiyor, o zaman dedim artık ben de alayım da, kızımı güzel ev ekmekleriyle büyüteyim...
İlk denememde kayayla tahta arası kıvamda bir ?ekmek? elde ettim.. Bir sonraki başarılı, sonraki 4-5 ekmek başarısız derken doğru tarifi tutturdum.. Şimdi unum bayat olmadıkça ki buna çok dikkat ediyorum gerçekten güzel ekmekler yapıyorum..

Dönüşümlü olarak, bir sütlü beyaz ekmek, bir esmer ekmek pişiriyorum, beyazı kızım ve eşime, esmeri bana...

SÜTLÜ BEYAZ EKMEK

500gr un
330 ml süt (oda ısısında)
1,5 tatlı kaşığı esmer şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı yumuşak margarin
2 tatlı kaşığından biraz az kuru maya (yuva maya kullanıyorum)

Önce sütü kaba dökün, bir başa tuzu, karşı noktaya şekeri, ortaya da margarini koyun.
Üzerine unu dökün,sütü tamamen kaplasın, yani ortada kubbe gibi olmasın, unun üzerine mayayı serpin. Burada dikkat edeceğiniz nokta, maya sütle temas etmemeli...

Küçük boy ekmek, koyu renk kabukta pişiriyorum.. Tahıllı, ya da çavdar yapacaksam margarin eklemiyorum kalan tarifi aynen uyguluyorum....

Afiyet olsun

5 yorum:

PASTARDA dedi ki...

Hayırlı uğurlu olsunnnn !!! Çok sevindim sizinde mutfağınızı paylaşacağınız bir blog açmanıza..Damak tadımız aynımymış demekki ; acı kahvenin ve çikolatanın kokusu yeter benim yoldan çıkmama :)
Bakalım sizin hangi tarifleriniz beni yoldan çıkaracak :) merakla bekliyorum..
Kocaman sevgiler

fidaneli dedi ki...

ezgı hn merhaba.. blogunuz hayırlı olsun.. bu arada cıkolata sanırım bır coğumuzun ortak noktası:)) hele bırde bıtter ıse:)) evde ekmek yapmayı bende cok sevıyorum.. ama en cokta sabah ıse gıderken mk mı ayarlayıp aksam eve geldığımde apartmanın bıle ekmek kokmus olusu superrrr.. elınıze sağlık:))

sevgıler
fıdan

cilek-marzipan dedi ki...

Cok tesekkur ederim, sevgili Burcin ve Fidan...
Sizlerden ornek ala ala bir seyler yapmaya calisacagim artik:)
Sevgiler
Yine beklerim

Adsız dedi ki...

ben de esse ekmek makinesini sizin tarifleriniz üzerine yeni aldım. eve gelince heyecala ekmek yaptık. ilk denemem fena olmadı ama ikinci deneme çok kabardı. gözetleme camına değip pişmeye geçince birden ortasıgöçtü. üzüldüm bana verebileceğiniz bazı püf noktaları var mı

cilek-marzipan dedi ki...

Merhaba,
öncelikle makinenizi iyi günlerde kullanın..İlk birkaç ekmek denemenizde bu tarz aksilikler yaşamanız çok normal.. Benim edindiğim tecrübelerden yola çıkarak yazayım size.. Ekmek çok kabarıp ortası çöküp hoppp diye iniyorsa mayası fazla gelmiş demektir.. Şöyle düşünmeyin ne kadar çok maya koyarsam ekmeğim o kadar kabarık olur.. Kullandığınız maya ölçüsünü biraz daha azaltarak deneyin, çok daha başarılı olacaktır..
Bir kaç püf noktası yazayım aklıma gelen.. Ekmeği suyla yaparsanız süngerimsi puf puf hafif bir dokusu oluyor.. Eğer sütle yaparsanız daha yoğun yumuşacık ama daha ağır bir ekmek oluyor.. Yarı yarıya kullanırsanız tam ikisinin ortası oluyor.. Tabii zevk sizin, esmer unla farkli, köy unuyla farklı.. öyle ki her kattığınız malzeme ekmeği bir öncekinden bambaşka yapıyor...
Sonucu bana da yazın lütfen..
görüşmek üzere