7 Nisan 2008 Pazartesi

TULUM PEYNİRLİ , KEKİKLİ, KETEN TOHUMLU EKMEK





Kahve pasta derken, ekmek blogu oldum galiba ben:)



Bugün sizlere denediğim yeni bir ekmeği tarif edeceğim.. Kargı tulum peynirli, limon kekikli, keten tohumlu inanılmaz aromatik yumuşacık bir ekmek.. Nerdeyse poğaça tadında..


Öncelikle size kargı tulum peynirini tanıtayım ..

( Hürriyet web arşivinden aldığım yazı )


Sonbahar sütünden keçi postunda yapılıyor..Deri tulum peynirleri, yağ üretiminden artan sütlerin değerlendirilmesi amacıyla kırsal yörelerde geleneksel olarak yapılan ve tüketilen peynirler. Tulum peynirlerinin lezzeti, yapıldığı bölgeye ve kullanılan süte göre farklılık gösteriyor. Kargı tulumu bunlardan biri. Çankırı, Çorum yöresinde, sonbahar sütünden yapılan lezzetli bir yağlı tulum peyniri. Ahmet Örs keçi postundan yapılan kargı tulumunun çok farklı ve kendine özgü bir lezzeti olduğunu söylüyor. ‘‘Bu peyniri uzun süre saklayamazsınız ama peynir tabağının içinde kendini belli eden kişilikli bir peynirdir. Tulum peynirleri arasında en iyisidir.’’


Kahvaltıda yemek için biraz ağır, keskin bir tadı var.. Ancak gerçek peynir tutkunları tüketebilir bence..Ben çok sevdim ama ilk defa tattığımda sıcak bir ekmeğe ne kadar yakışacağını düşündüm hemen.. Çünkü alışık olduğumuz tulum peynirlerinden farklı, pütürlü değil dokusu, tereyağı gibi daha ziyade..Sanırım büyük peynircilerde rahatlıkla bulabilirsiniz..


Gelelim bu leziz ekmeğimizin tarifine


Malzemeler

4 cup un , ( 3 cup beyaz un 1 cup da yulaf unu koydum, biraz yoğun olsun diye)

1 yumurta

1 cup + 160 ml süt

1 tatlı kaşığı esmer şeker, 1 tatlı kaşığı tuz

1 çorba kaşığı zeytinyağı

limon kekiği

keten tohumu

istediğiniz kadar tulum peyniri, ben gördüğünüz peynirden bir kalın dilim keserek küçük parçalar halinde koydum..

1,5 tatlı kaşığı toz maya


Herhangi bir değişiklik yok yapılış şeklinde, sadece unu koymadan süte yumurtayı ekliyoruz.Yani hamur teknesine, ilk sütü, iki baş tarafına tuz ve şekeri, ortaya yumurtayı kırıyoruz, zeytinyağını ekliyoruz.. Unu ekleyip üzerine mayayı ilave ediyoruz.. Koyu kabuk, büyük ekmek normal 3 saatlik programda pişiriyoruz.. Zil sesiyle peyniri, keten tohumunu ve kekiği ekliyoruz..


afiyet olsun..:))

8 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Canım merhaba,
Kargı peynirini nereden alıyorsun? Tulum peynirini çok severim, bunu da deneyeyim...

Kızını ve seni çok öpüyorum...

cilek-marzipan dedi ki...

Banuşcum,
Kargı peynirini büyük peynircilerde bulabilirsin, olmadı yerine rokfor da koyabilirsin tatları çok benziyor... Bu arada senin fıstıklı kurabiyeden yaptım, ama sizinki gibi olmadı, benim ki çok lezzetli bisküvi oldu, aynı eti burçak gibi.. velhasıl zaten koyacağım resmini sana da link vereceğim...

Adsız dedi ki...

Merhaba
1000 gr ekmeği seçiyorum ve süre bitiminde yaklaşık 30 dk kadar çıkarmıyorum ekmeği çünkü makinanın sıcağı ile kabuk rengi biraz daha koyu renk alıyor.
Peynirli Ekmeğinde nefiss ellerine sağlık..

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Bir Dilim Düş dedi ki...

Merhabalar,

Biz, yani Selcen ve Evren bir etkinlik hazırlamaya karar verdik. Karar verdik vermesine ama bir yandan da bizi bir telaş aldı ne yapalım diye. İstedik ki etkinliğimiz hem herkesin yüzünde bir tebessüm oluştursun hem de gönüllerimizi küçük hediylerle biribirine bağlasın. Sonunda karar verdik, yaklaşan anneler gününü de düşünerek ANNELER GÜNÜ & KALPTEN GELEN GÜZELLİKLER etkinliğini başlattık.

Katılmak isteyen blogcu arkadaşlar annelergunu.kalptengelen@gmail.com’ a ad, soyad, blog adresleri ve hediyelerin gelmesini istedikleri adresin yazılı olduğu bir mail atacaksınız ve 10 Mayıs’ta yapılacak kura sonucunda birbiri ile eşleşenleri biz 11 Mayıs’ta mail ile bilgilendireceğiz böylece herkes sadece kime hediye alacağını öğrenmiş olacak. Ancak hediyeniz geldiğinde kimden geldiğini öğrenebileceksiniz. Hediyeleriniz elinize ulaştığında da bloğunuzdan yayınlayacaksınız. Eee bu arada annelere, anne adaylarına ve geleceğin annelerinin de anneler gününü kutlamış olacağız. İsterseniz yurt dışından isterseniz yurt içinden nereden olursa olsun etkinliğimiz herkese açık. İstediğiniz her şeyi hediye edebilirsiniz kendi ördüğünüz bir şal, yaptığınız bir reçel, bulunduğunuz yere ait yöresel bir şey, pastacılık malzemeleri, kitap vs vs vs…


Son Katılma Tarihi: 10 Mayıs 2008
Hediyeyi Ulaştırma Tarihi: 10 Haziran 2008
Hediyelerinizi Bloglarınızda Bizlerle Paylaşma Tarihi: 12 Haziran 2008

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Webmaster cok tesekkurler...

Selamlar Senay