29 Nisan 2008 Salı

ÇİLEK KIZ PASTASI

İYİ Kİ DOĞDUN DEFNE...İYİ Kİ VARSIN..


Pasta sezonum açıldı artık, sırayla pastalarımı yayınlamaya başlarım.. Bahar ayları bizim ailede doğumgünü aylarıdır.. İlk olarak CANIM yeğenim Defne'nin doğumgünü pastası var..
Son kararını verene kadar, ne modeller değiştirdi, ilk önce "Dağınık Oda" pastası istiyorum dedi, sonra "Rapunzel " pastası istedi, arada "Barbie" bebek dedi, ve 2 gün kala teyzeee Çilek kız istiyorum dedi.. Eh, güzel yeğenim ister de teyzesi yapmaz mı? Elimden geldiğince yapmaya çalıştım.. Kurabiyeler ve pastayla uzun süre uğraştım, ama okula götürdüğümüzde sınıftan gelen çığlıkları duyduğumda yorgunluğum, heyecanım kuş gibi uçtu gitti.. Minik gönülleri fethettim:))


Detaylarımıza gelelim, öncelikle 300gr cikolata ( extra bitter kuvertur) ve 300 ml krema ile ganaj hazirladim.. Çilek ve damla çikolata koydum, çocuklar fındık fıstık pek hoşlanmadığı için eklemedim.. Pastanın pandispanyasını bu defa farklı bir tarifle denedim, annem Oktay Usta'nın programından almış tarifi, çok methetti, sünger gibi vs.. Tadı güzel ama, bir daha kendi bildiğimden şaşmam, öncelikle istediğim gibi kabarmadı, 2. defa pişirdim o da fırından kabarık çıkıp foss diye söndü.. Ben de 2 pandispanyayı 2 ayri kat olarak kullandım, ama lezzeti çok güzeldi buna bir şey diyemem.. Pasta gerçekten hafif ve lezzetliydi.. Bu sefer kırmızı rengi oluşturmak için ( özellikle çilekler) toz boya kullandım, ancak toz boyayı bir çay kaşığında 2 damla gliserinle incelterek kullandım, bu da belki faydalanabileceğiniz bir ipucu olabilir.. Böylelikle toz boya karışırken hare hare olmuyor.

Pastayı yaparken adım adım resimledim, bunun için ayrı bir yazı yazacağım..

Bir de çocuklara dağıtmak üzere icing ile süslü kurabiyeler yapıp tek tek paketledim..Fazla zamanım olmadığı için gönlümce süsleyemedim, ama en azından çocuklara da bir değişiklik yapmış oldum.. Vaktin bol olduğu zamanlarda, insan royal icing ile harikalar yaratabilir..

Kurabiye tarifimiz klasik kabarmayan , kalıpla kesilen kurabiye tarifi..


Kurabiye

220gr tereyağı
1 cup pudra sekeri
3 cup un
1adet yumurta
1 çay kaşığından biraz az kabartma tozu
1 fiske tuz
1 çorba kaşığı süt
1 paket vanilya



Öncelikle yağ ve şekeri mikserle krema gibi olana kadar çırpın, kalan malzemeleri ekleyin, karıştırıp hamur haline getirin, buzdolabında yarım saat bekletin.. Nişasta döktüğünüz zeminde açın, ve kalıplarla kesin.. Bu sırada fırınınızı açın, 170-180 derece yeterli, çabuk pişiyor, gözünüz fırında olsun:)


Icing

2 yumurta akı
3 su bardağı pudra şekeri
1 tutam tuz
renkli gıda boyaları
1 çay kaşığı krem tartar..( olmazsa da olurmus)

Öncelikle yumurta akı ve tuz katı kıvama gelene dek çırpılıyor, sonra pudra şekeri ve krem tartar ekleniyor.Kaşıkla aldığınız bir lokma icingi kaba tekrar atın, eğer attığınız kısım 5 saniye kadar şeklini koruyorsa kıvamı tutmuş demekmiş.. Bu aşamadan sonra, azar azar alıp renklendirin..
Kurabiye ve icing tarifinde bir çok blogdan faydalandım, ama tarifler birebir Gelincikler Burcu dan alınmadır, yanıltmayan tarifleri için de kendisine teşekkür ediyorum..

Ben yağlı kağıttan külahlar yaparak hazirladim, icingi şekillendirmek için bu külahlar çok rahat oluyor..
Kağıt külahlar için tıklayın..

Dikkat etmeniz gereken noktalar, yumurta sarısı asla karışmayacak içine.. Eğer kıvam yumuşarsa pudra şekeri ilave ederek koyulaştırabilirsiniz, kıvamı açmak içinse limon suyu damla olarak yeterli oluyormuş ama benim buna ihtiyacım olmadı..
Kurabiyeleri denemenizi tavsiye ederim, lezzeti gerçekten çok güzel..
Ve son olarak Defne ablasıyla minik kızım Eylül'ün resmini ekliyorum..

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Resme bakınca bir defa daha anladım ki zaman su gibi akıp geçiyor üzerimizden... Ne kadar büyümüş Defne... Allah uzun, sağlıklı, başarılı analı babalı bir ömür nasip etsin inşallah... Tabii aynı dileklerim Eylül için de geçerli:)
Pasta şahane! Benim doğumgünüm de ekim de...:)
Ellerine sağlık arkadaşım...

Mebrule dedi ki...

Ellerine saglik, cok guzel bir pasta, kurabiyelerde oyle.. Royal icingli kurabiyeyi bende denemek istiyorum.

Defne`nin dogumgunu kutlu olsun, saglikli ve birlikte uzun omurler dilerim. Ne guzel isimler Defne, Eylul...Sevgiler...

cilek-marzipan dedi ki...

Sevgili Banu,
tesekkur ederim arkadaşım, gerçekten de zaman çok hızlı geçiyor, sağlıkla geçsin de çabuk geçsin değil mi?
Sevgili Mebrule,
teşekkür ederim :)) icing gerçekten zevkli yapılıyor, çocuklar da bayıldı, tavsiye ederim..
Sevgiler

Bir Dilim Düş dedi ki...

Öncelikle Defne'nin doğum gününü yürekten kutluyorum.

Pasta da şimdiye kadar gördüğüm en sevimli çilek kız pastalarından biri olmuş.

Royal icing gerçekten de kurabiyelerde çok hoş duruyor. Ben de çok severek kullanıyorum.

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Arkadaşım,
Güzel kızının dogumgününü şimdiden kutlar, sağlıklı, başarılı, mutlu bir ömür dilerim. Allah anne ve babasıyla birlikte uzuuuuun bir ömür versin inşallah...
Pastayı salı günü bekliyorum blogunda, tüm detaylarla:)

Adsız dedi ki...

Arkadasım bu kurabiyeden yapıcam ama "cup" dediğin ölçü neye denk geliyor? 1 su bardağı falan mı?

www.hayalpanosu.com dedi ki...

aşmışsın sen valla...harika olmuş bu pasta ellerine sağlık..