26 Mart 2008 Çarşamba

SEBZELİ TAVUK


Mucize fırın kabımda, en kolay en lezzetli yemeklerden birini daha yaptım..
Daha önce aynı kapta, köfte tarifi vermiştim..
Aslında çiğ şekliyle gördüğünüz gibi, bu yemekte maharet bende değil tencerede:))
Bütün tavuğun içine havuç dilimleri ve patates halkaları ile doldurdum.. Tavuğu kaba koydum, ve etrafına, 1 küçük soğan küp küp doğranmış, bezelye ve domates rendesi ekledim...Uzerine bir çay fincanı su içinde bir çorba kaşığı salçayı eriterek döktüm...Tuz ve kimyon ekledim.. Fırında 180 derecede yaklaşık 1,5 saat pişirdim..
Sonuç aşağıda gördüğünüz nar gibi kızarmış bir tavuk yemeği.. En güzel yanı bu tavuğun 2 butunu sebzeleriyle birlikte Eylül'üm afiyetle yedi:))

25 Mart 2008 Salı

ZERDEÇALLİ KÖY EKMEĞİ



Bir mail grubundan arkadaşım sevgili Esra, çocuk doktorlarının tavsiyesiyle zerdeçalli ekmek yapıyormuş artık.. Zerdeçal bağışıklık sistemini güçlendiriyormuş.. İşte çocuklu evlerin hali:)) her şey bağışıklık sistemine endeksli tüketiliyor..

Ben de hemen zerdeçal aldım ve bir ekmek pişirip deneyeyim dedim.. Bu sefer her zamanki programda yapmamaya karar verdim, aslında oldukça değşik malzemeler de hazırlamıştım, tam bir pazar ekmeği yapacaktım.. Ama bilmediğim bir programda pişirmenin azizliğine uğradım, sonuç : zerdeçalli, sütlü, yağlı aromatik bir köy ekmeği...

Önce sizlerle zerdeçal ile ilgili bulduğum bilgileri paylaşmak istiyorum...


ZERDEÇAL

Zerdeçal, zencefil familyasından lifli bir bitki olan Curcuma longa bitkisinin kökünden elde edilmektedir. Kaynatıldıktan ya da buharda bekletildikten sonra sonra kurutulur ve ufalanır. Başta Hindistan olmak üzere Çin ve Endonezya'da da yetiştirilmektedir. Hafif bir aroması ve zencefile benzer, keskin bir tadı vardır. Köri sosu yapımında kullanılan bir baharattır. Özellikle Hint mutfağında ve Güney Asya yemeklerinde kullanılır. Ayrıca hardal yapımında da kullanılmaktadır. Serin, kuru ve karanlık yerlerde saklanmalıdır. Parlak sarı rengiyle zerdeçal, M.Ö. 600'lü yıllardan bu yana boya, ilaç ve baharat olarak kullanılmaktadır. Marko Polo zerdeçalı “safranın yerini tutan ama safran olmayan bir sebze” olarak tanımlamıştır. Endonezyalılar bu baharatı düğün törenlerinde vücutlarının bazı bölümlerini boyamak için kullanırlardı. Zerdeçal ayrıca Asya'da mide ve karaciğer rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmıştır.
Nerelerde kullanılabilir? Fümeler, turşular, zerde ve bazı keklerde kullanılır. Yumurtalı yemeklerde de kullanılmaktadır. Çorbalara ilave edilir ve safranın kullanıldığı her yerde kullanılabilir. Bir miktar margarini erittikten sonra içine zerdeçal ekleyerek sebzeler, makarna ve patatesin üzerine dökerek bir sos elde edebilirsiniz.


ZERDEÇALLİ EKMEK
2 cup süt
1 tatlı kaşığı esmer şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 çorba kaşığı yumuşak margarin
4 cup köy ekmeği unu
1,5 tatlı kaşığı instant maya
Her zamanki gibi makinemizin kabına sütümüzü koyarak başlıyoruz.. Bir başa tuzu, karşı tarafa şekeri koyuyoruz, ve ortaya da margarini (veya zeytintağı da olabilir) ekliyoruz..Uzerine ölçülü unumuzu, zerdeçali ve mayayi ekliyoruz..
Bu sefer ben makinemdeki 2. programı ( whole wheat)seçtim.. Bu programın özelliği,kepek ekmeği için seçilmesi gerekiyor, suyunu çekebilmesi, ve kabarması için ön ısıtma süresi daha uzunmuş.. 3 saat 40 dakika sürdü.. Başarılı bir ekmek, gerçekten lezzetli.. Ancak unutmamalisiniz, bu programda zil sesi yok.. Yani ben eklemeyi planladığım diğer malzemelerle uzunca bir süre zili bekledim:(
Sonuç, diğer malzemelerim başka bir ekmeğe kaldı.. Yumuşacık bir ekmek, tavsiye ederim..
Son bir kaç eklemem var, bir dahaki sefere zerdeçali 1 çay kaşığı koyacağım hafif de olsa farklı bir koku .. Ama baharat sevenler bu hafif kokuya bayılacaklar.. keten tohumu bu ekmeğe muhakkak ki çok yakışacaktır...
Köy ekmeği unu: Bu ve benzeri çeşit unları Metro marketten alıyorum, Söke unun bildiğiniz kutu ekmek unlarının, sadece unları 10 kg paketlerde satılıyor, biz farklı unlar alıp, ailede değiş tokuş yapıyoruz bir kısmını... Böylece paketlere bağlı kalmadan çeşit çeşit unla, dilediğim gibi pişiriyorum...
Bu sefer muhabbet uzun sürdü...
Afiyet olsun, mutfağınız bereketli olsun..

22 Mart 2008 Cumartesi

ISPANAKLI KİŞ





Bu hafta yorucu bir haftaydı, pek mutfakla ilgilenemedim.. Son iki haftadır bir kaç güzel tarif denedim, ama resim çekmeye fırsat bulamadan bitirdik yaptıklarımı..Mutfak yemek dergisinden aldığım havuçlu kek tarifini uyguladım, bazı malzemeleri değiştirdim, gerçekten son derece lezzetli bir kek oldu.. İkinci yapışımda muhakkak resmini çekip tarifini sizlerle paylaşacağım...


Tariflerini henüz alamadığım, çok güzel ikramlar yedim.. Mesela bir kadayıf tatlısı yedim ki ..., kızım bile 1 tane tam kadayıf tatlısı yedi...Bunun da tarifini bekliyorum:)


Bugün annem yine değişik bir tatlı yapmıştı, babacığımın doğumgününü kutladık.. Babacığım şeker hastası olduğu için pasta yerine özel günlerde yemek için daha hafif tatlılar yapıyoruz..Bu tatlının tarifini de sizlerle paylaşacağım...

Yukarıda gördüğünüz güzel yemekler de çok güzel vakit geçirdiğim bir günden.. Sevgili Nur ablamın evinde geçirdiğimiz bir akraba gününden.. Elde açılmış gözlemelerimiz, zeytinyağlı dolmalar, tavuklu salata...Ve daha tatlılar tatlılarr...

Peki tarif yok mu diyeceksiniz.. Bir tarifim var bugün.. Tatlı lorlu, ıspanaklı kiş.. Bu kiş tarifini de yemekbiz grubundan sevgili Guzidenin tavsiyesiyle yaptım.. Çok lezzetli oldu..Bundan sonra bol bol kiş pişireceğim demek oluyor bu.. Tabii hamuru biraz daha mumtazam yapmam gerekiyor bir dahakine..

Malzemeler

Hamuru

2 su bardağı un ( 1 su bardağı beyaz un, 1 su bardağı yulaf unu kullandım)

yarım paketten az kabartma tozu

yarım çay bardağı zeytinyağı

tuz

ve hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar süt eklenecek...

Üst malzeme için

ıspanak

2 yumurta

taze lor peyniri

biraz eski kaşar ekledim

ve üzeri için de taze kaşar rendesi


Bütün malzemeler karıştırılarak, kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın. Sütü azar azar eklemeye dikkat edin.. Pişireceğiniz kabı yağlayın, hamuru biraz açarak kalıba düzgünce yerleştirin..

Üst malzemesini ayrı bir kapta karıştırın, hamurun üzerine koyun. 180 derece fırında pişirin, fırından almadan önce taze kaşar rendesi ekleyip, peynir eriyene kadar bekleyin..

Gerçekten lezzetli, denemenizi tavsiye ederim..



4 Mart 2008 Salı

KREMALI DOMATES ÇORBASI VE HARİKA BİR BLOG TARİFİ











Uzun süredir tarifleri biriktirmeme rağmen fırsat bulup da bloguma yazamadım.. Geçtiğimiz günlerde, çeşitli bloglardan tarifler denedim, bazıları çok başarılı oldu, bazıları beklentimin altında..
Tuzlu kurabiye veya çubuk tarifleri ararken buldum bu mucizevi tadı.. Aklımda kalacağına... diyerek hemen denedim.. Zaten inanılmaz kolay...Tarif için sizi tarifi aldığım blog a gönderiyorum:) Ben bu çubukları iki ayrı çeşitle yaptım, hamurun bir kısmına keten tohumu, bir kısmına iri limon kekiği ekledim, ve üzerine eski kaşar rendeledim..
Çorbayla ve çorbasız , her şekilde mükemmel bu tarif için minnettarım..:)))
Kremalı domates çorbasına gelelim...
İş hayatımda , bir dönem çok zevk alarak çalıştığım bir golf club maceram vardır. Her bulduğum fırsatta mutfağa iner, dev mutfakta, becerikli aşçıların güler yüzle sundukları yemekleri denerdim.. Mutfağa merakım ve değişik tatları sevdiğim için sağolsun aşçılarımız bana bir çok tarif ve tat kazandırdılar...Bu çorbada o günlerden kalmadır.. İşte dışarıda yediğiniz, ama evde kıvamı bir türlü tutmayan Kremalı Domates Çorbası...
İlk adım, 6 su bardağı suyu, 4-5 çorba kaşığı salçayı karıştırarak kaynatın...
Bu su kaynayınca, ayrı yerde ( bu kap çorbanızın pişeceği kaptır) 3 çorba kaşığı unu 1 çorba kaşığı yağda kavurun, az gelirse biraz daha yağ ekleyebilirsiniz, sadece çok olmamasına dikkat edin, krema da eklenecek çünkü..Kavrulan unun üzerine kepçe ile salçalı suyu dökün yavaş yavaş..Top top olmamasına özen gösterin, veya çelik bir süzgeçle süzebilirsiniz.. Tuzunu ekleyin, bu şekilde çorbanız kaynasın.. Unla çorbanız yoğunlaştığı zaman, altını kapatın.. 5-10 dakika sonra, 100 ml süt kreması ekleyin, biraz karabiber serpin, çorbanızı karıştırın.. Rendelenmiş taze kaşar peyniri ile servis yapın.. Ben yanına bir de bu çorba çubuklarından ekledim...
Acilen tavsiye olunur:))

Afiyet olsun...