8 Eylül 2008 Pazartesi

Kış hazırlıkları....


Herkes gibi ben de bir süredir kış hazırlıkları yapıyorum... Kışın taze sebzeleri kızıma yedirebilmek bütün derdim:)) Eminim herkesin kendine göre yöntemleri vardır, ben de kendiminkileri anlatayım dedim... Geçtiğimiz yıllarda domatesleri derin dondurucuda saklıyordum, bir defa küçük kaplara rendeleyerek koydum, bir defa kabuklarını soyup bütün bütün denedim.. İkisinde de kışın gayet güzel kullandım, ama açıkçası istediğim domates kokusunu alamadım bir türlü.. Bu sene değişiklik yapayım dedim, ve kavanozlara doldurdum..Öncelikle domatesleri çizerek ocakta kaynamakta olan sıcak suya atıp çıkardım ( aman çok bırakmayın pişiverir domatesler:)))ki kabukları rahat soyayım... İlk partiyi küp küp doğrayarak yaptım, ikinci partiyi özelliklerde çorbalarda kullanacağım için rondodan geçirdim, tuzlayarak kaynattım, suyunu çekince kavanozlara doldurdum sıkı kapatıp hemen ters çevirdim... Çok şükür fire yok..:)) Kırmızı biber ve dolmalık biberleri ince ince doğrayıp dondurucuya koydum.. Bol bol barbunya hazırladım, ben barbunyaları artık haşlayarak koyuyorum, önce haşlayıp suyunu süzüp iyice kuruyunca torbalıyorum... Taze fasulye ayıkladım, hem çalı hem ayşe kadın, aslında fasulye için de henüz içime sindirdiğim bir yol bulamadım, önerilere açığım.. Çiğden koyuyorum, bir dönem hafif çevirip koydum ama ne yaptıysam hafif sinen o kokudan kurtulamadım.. Bol bol yaprak haşlayıp koyduk, daha doğrusu sağolsun annem ayarladı o işi hep:))Niyetim tarhana ama daha yapamadım bir türlü...Ve tabii ki kırmızı biberleri dolma için ayıklayıp koydum dondurucuya, kışın o kadar lezzetli geliyor ki, kızım da severek yiyor...Unutmadan bir kaç kavanoz da turşum var:))

Son denemelerime gelince:)) Kızımla birlikte mantı yaptık... Hem de inanılmaz lezzetli oldu, ancak mümkünse yanınızda 2,5 yaşında bir kız çocuğu olmadan yapın, zira ilk 10 dakikadan sonra mantı açmaktan sıkılınca küçük afacan, siz hamur ve ardarda isteklerde bulunan bir çocukla başbaşa kalıyorsunuz...
Mantı
Hamuru için, 1 yumurta, tuz , un ve suyla sert bir hamur elde edin... Unladığınız alanda hamuru açın, mümkün olduğunca küçük kareler keserek içini doldurun.. ( kıyma, soğan rendesi, tuz ve karabiber) gerisi zaten bildiğiniz gibi...

Fırında makarna

Bu da çok kolay, zaten biliyorsunuzdur ama aklınıza gelmediyse uzun zamandır, ben hatırlatmış olayım dedim...

Yarım paket haşlanmış spagetti makarna, 2 yumurta, 1 bardak yoğurt, 3 çorba kaşığı un, tuz, peynir ( ister beyaz ister kaşar peyniri, ben her ikisinden de biraz koydum) 1 çay bardağı süt, isteğinize bağlı zeytinyağı veya tereyağı...Makarna hariç diğer malzemeleri krep hamuru kıvamında hazırlayın, makarnayla karıştırıp yağladığınız bir kalıba döküp fırında pişirin...

Nutellalı kek

Bu keki de bir öğrencimde yedim, çok lezzetiydi ben de hemen tarifini alıp denedim...

Bu 1,5 ölçüden tarifi yani dilerseniz azaltabilirseniz...

4 yumurta

13 yemek kaşığı şeker

13 yemek kaşığı un (tepeleme)

1,5 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1,5 ajda çay bardağı süt

1,5 ajda çay bardağı sıvı yağ

İlk önce şeker ve yumurtaları çırpın, daha sonra sıvı malzemeleri ekleyerek en son kuru malzemeleri katıp karıştırın.. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dökün.. Nutellayı kaşık kaşık hamurun üzerine dökün.. Ve kaşıkla hare hare şekil verin..Benim yaptığımda fazla nutella yok, yani esas yediğimde çok daha fazla nutella vardı.. Bir sonrakinde ben de daha bol koyacağım...200 derece fırında pişirin...

Bugünlük benden bu kadar tarif yeterli... Deneyen denemeyen herkese afiyet olsun.. Mutfağınız bereketli, eviniz huzurlu olsun:)))

6 yorum:

StoryTeller dedi ki...

Bu ne çalışkanlık arkadaşım, karınca gibisin:) Domatesler, biberler falan derken,senin dondurucu doldu herhalde:)Şeftali de koydun mu?
Ben fasulyeleri, yıkayıp yemeklik kesip,domates rendesi ile tencerede biraz çevirip,suyunu çekince de altını kapatıp,soğutup kaldırıyorum dondurucuya, çok şahane oluyor diyemem ama domates olunca koku az oluyor gibi:) Bu sene bamya atmayı öğrendim dondurucuya habire stokluyorum:)Süper oluyor, koku yok, kararma yok..Bamyaları ayıkla,yıka, kaynayan suya at, 1 kg,ya yarım limon sık, 5-6 dak. sonra bamyalar yeşil oluyor,böyle olunca sudan çıkar, havlu üzerine hepsini yay, soğuyunca da paketle kaldır dondurucuya.Denersen sonucu söyle bana, bakalım sen de memnun kalacak mısın? Öptüm

cilek-marzipan dedi ki...

Her zamanki gibi yorumun için teşekkür ederim:)) Bamyayı deneyeceğim, hatta bana gel de beraber yapalım, bahaneyle görüşmüş oluruz:)))

birdilimdus dedi ki...

Canım senini tariflerini denemeyi çok severim biliyorsun ama ne kadar nutella koyacağımızı göremedim. Kış hazırlıkların da süper olmuşlar demek ki bebiş bu kış bol bol tze sebzeler tüketecek.

Sevgiler,
Evren

cilek-marzipan dedi ki...

Evrencim merhaba,
her gördüğün hare için bir dolu tatlı kaşığı nutella koydum ama yeterli gelmedi, tahmini 1 küçük kavanoz biter yeterli kıvam için diye düşünüyorum...
Afiyet olsun..

Sevgiler
Ezgi

birdilimdus dedi ki...

Sevdiklerin ve sevenlerinle birlikte unutamayacağın bir bayram geçirmeni dilerim. İyi bayramlar!!!

Sevgiler,
Evren

ikra nur dedi ki...

herkese merhaba bu site kurucusuna teşekkürler