3 Ağustos 2008 Pazar

Yaz sıcakları, biriken tarifler, Erdek

Sevgili blogum ve arkadaşlarım merhabaaaaa
Bu defa gerçekten uzun oldu aramız:) Tatil, sıcaklar, Eylül, ev, koşturmaca vs vs derken akşamları oturup da bir yazı yazamadım.. O kadar çok biriken tarif var ki, nereden başlayacağımı da bilemedim..
Kızım büyüyor, her geçen gün biraz daha fazla oyalıyor beni, yoruyor, güldürüyor ve uykuyu özletiyor.. Artık geç yatıp erken kalkıyor, uyku süremiz gitgide kısalıyor...


Güzel bir tatil yaptık, Erdek'te bir haftalık dinlenme ve yemek yeme şöleni yaşadık... Neden şölen diyorum, çünkü ben yapmadım yemekleri, mükemmel elli, mükemmel aşçı annanem de vardı tatilimizde... Annanem, annem , teyzem... ailemizin tüm ustaları bir aradaydı... Geniş manzaralı balkonda akşamüzeri çayları, sabah kahvaltıları, birbirinden lezzetli yemekler yedik.. Özellikle bir yemek var ki, yapılacağı zamanı hevesle beklerim, muhakkak bilenler vardır, bizde çok sevilen ama seyrek yapılan bir yemektir, kuzu gömleğinde sarılmış iç pilav... Ben kısaca kuzu gömleği derim, ve annem de "Bahara kızım, gömlekler baharda güzel olur, bahar kuzusu" der... (İşte sol taraftaki eller de benim pamuk annanemin, mis kokulu maharetli elleri....) Adım adım fotografladım, belki denemek isteyen olur diye..
Uzun sözün kısası artık teker teker başlayayım...

Kuzu gömleğinde iç pilav
(Canım annenemin muhteşem yemeklerinden sadece biri, ne de olsa Üsküplüdür annanem, Rumeli'li hanımların yemeğine doyum olmaz:)))
Kuzu gömleği alınacak kasaptan, en az yağlı olanları almaya gayret edin.
Ciğer
Soğan /1 büyük boy
Domates/ 2 orta boy
yumurta sarısı
Pirinç
Kuş üzümü..ve baharatlar .. Esas önemli olan nokta gömleğin hazırlanması, bunun için adım adım fotoğrafladım.. İlk önce gömlekleri sıcak suda biraz yumuşayana kadar ve temizleyene kadar tutuyoruz.. Kalın yağlı kısımları koymamaya özen gösterelim, ek yapmak çok kolay olmuyor, o yüzden mümkün olduğunda ince taraflarından tek parça halinde çıkaralım... Yumuşayan gömlekleri dolma sarar gibi, yayıyoruz, ve hazırladığımız pilavla doldurup dikkatlice kapatıyoruz.. Tepsiye yanyana diziyoruz , sarma işlemi bitince dolmaların üzerine yumurta sarısını sürüyoruz.. Ve tepsiye ölçülü suyumuzu yumurta sarılarına gelmemesine özen göstererk tepsideki boşluklardan döküyoruz. Aslında fazla detaylı değil, birkaç işlem yapılıyor ama zahmetli.. Pişince yağından süzdürüp afiyetle yiyorsunuz.. Bol kalorili, ama çoook lezzetli..


Pilavın hazırlanışı

Ayrı yerde 150-200 gr çok küçük doğranmış ciğer zeytinyağında kısık ateşte pişirilir, çok kavrulmamasına ciğerlerin yumuşak olmasına dikkat edelim..

Başka bir tencerede, çok çok az yağ ile küçük doğradığımız soğanlar kavrulur, üzerine domates rendemiz eklenir, kavrulmaya devam edilir, kuş üzümü, pirinçlerimiz eklenir ( 2 ölçü pirinç kullanıyoruz) kavrulmaya devam edilir, baharatlarimiz, az nane, karabiber ve tuz ve pişirdiğimiz ciğerler de eklenerek 2 ölçüden biraz daha az su eklenerek pişirilir.. Biraz soğuyunca sarma işlemine başlanır..
Erdek'te başka neler pişti, bütün anneanne klasikleri yapıldı vallahi.. Kabarık hamur tatlısı , bir de kaygana adıyla biraz daha değiştirilerek farklı bir hamur tatlısı daha...Şerbetli, hamur tatlıları, sanırım herkes benzerini biliyordur:))
Arnavut ciğeri, teyzemin harika yaptığı yemeklerden biridir.. Ciğer ne kadar yıkanmaz sert olur deseler de, bu ciğer yıkandı, sularda bekledi, ama yumuşacık ve lokum gibiydi:))
Ve tabii ki soframızdan eksik olmayan patlıcan salatası... ve zeytinyağlı barbunya...