Bir mail grubundan arkadaşım sevgili Esra, çocuk doktorlarının tavsiyesiyle zerdeçalli ekmek yapıyormuş artık.. Zerdeçal bağışıklık sistemini güçlendiriyormuş.. İşte çocuklu evlerin hali:)) her şey bağışıklık sistemine endeksli tüketiliyor..
Ben de hemen zerdeçal aldım ve bir ekmek pişirip deneyeyim dedim.. Bu sefer her zamanki programda yapmamaya karar verdim, aslında oldukça değşik malzemeler de hazırlamıştım, tam bir pazar ekmeği yapacaktım.. Ama bilmediğim bir programda pişirmenin azizliğine uğradım, sonuç : zerdeçalli, sütlü, yağlı aromatik bir köy ekmeği...
Önce sizlerle zerdeçal ile ilgili bulduğum bilgileri paylaşmak istiyorum...
ZERDEÇAL
Zerdeçal, zencefil familyasından lifli bir bitki olan Curcuma longa bitkisinin kökünden elde edilmektedir. Kaynatıldıktan ya da buharda bekletildikten sonra sonra kurutulur ve ufalanır. Başta Hindistan olmak üzere Çin ve Endonezya'da da yetiştirilmektedir. Hafif bir aroması ve zencefile benzer, keskin bir tadı vardır. Köri sosu yapımında kullanılan bir baharattır. Özellikle Hint mutfağında ve Güney Asya yemeklerinde kullanılır. Ayrıca hardal yapımında da kullanılmaktadır. Serin, kuru ve karanlık yerlerde saklanmalıdır. Parlak sarı rengiyle zerdeçal, M.Ö. 600'lü yıllardan bu yana boya, ilaç ve baharat olarak kullanılmaktadır. Marko Polo zerdeçalı “safranın yerini tutan ama safran olmayan bir sebze” olarak tanımlamıştır. Endonezyalılar bu baharatı düğün törenlerinde vücutlarının bazı bölümlerini boyamak için kullanırlardı. Zerdeçal ayrıca Asya'da mide ve karaciğer rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmıştır.
Nerelerde kullanılabilir? Fümeler, turşular, zerde ve bazı keklerde kullanılır. Yumurtalı yemeklerde de kullanılmaktadır. Çorbalara ilave edilir ve safranın kullanıldığı her yerde kullanılabilir. Bir miktar margarini erittikten sonra içine zerdeçal ekleyerek sebzeler, makarna ve patatesin üzerine dökerek bir sos elde edebilirsiniz.
Nerelerde kullanılabilir? Fümeler, turşular, zerde ve bazı keklerde kullanılır. Yumurtalı yemeklerde de kullanılmaktadır. Çorbalara ilave edilir ve safranın kullanıldığı her yerde kullanılabilir. Bir miktar margarini erittikten sonra içine zerdeçal ekleyerek sebzeler, makarna ve patatesin üzerine dökerek bir sos elde edebilirsiniz.
ZERDEÇALLİ EKMEK
2 cup süt
1 tatlı kaşığı esmer şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 çorba kaşığı yumuşak margarin
4 cup köy ekmeği unu
1,5 tatlı kaşığı instant maya
Her zamanki gibi makinemizin kabına sütümüzü koyarak başlıyoruz.. Bir başa tuzu, karşı tarafa şekeri koyuyoruz, ve ortaya da margarini (veya zeytintağı da olabilir) ekliyoruz..Uzerine ölçülü unumuzu, zerdeçali ve mayayi ekliyoruz..
Bu sefer ben makinemdeki 2. programı ( whole wheat)seçtim.. Bu programın özelliği,kepek ekmeği için seçilmesi gerekiyor, suyunu çekebilmesi, ve kabarması için ön ısıtma süresi daha uzunmuş.. 3 saat 40 dakika sürdü.. Başarılı bir ekmek, gerçekten lezzetli.. Ancak unutmamalisiniz, bu programda zil sesi yok.. Yani ben eklemeyi planladığım diğer malzemelerle uzunca bir süre zili bekledim:(
Sonuç, diğer malzemelerim başka bir ekmeğe kaldı.. Yumuşacık bir ekmek, tavsiye ederim..
Son bir kaç eklemem var, bir dahaki sefere zerdeçali 1 çay kaşığı koyacağım hafif de olsa farklı bir koku .. Ama baharat sevenler bu hafif kokuya bayılacaklar.. keten tohumu bu ekmeğe muhakkak ki çok yakışacaktır...
Köy ekmeği unu: Bu ve benzeri çeşit unları Metro marketten alıyorum, Söke unun bildiğiniz kutu ekmek unlarının, sadece unları 10 kg paketlerde satılıyor, biz farklı unlar alıp, ailede değiş tokuş yapıyoruz bir kısmını... Böylece paketlere bağlı kalmadan çeşit çeşit unla, dilediğim gibi pişiriyorum...
Bu sefer muhabbet uzun sürdü...
Afiyet olsun, mutfağınız bereketli olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder