3 Ağustos 2008 Pazar

Yaz sıcakları, biriken tarifler, Erdek

Sevgili blogum ve arkadaşlarım merhabaaaaa
Bu defa gerçekten uzun oldu aramız:) Tatil, sıcaklar, Eylül, ev, koşturmaca vs vs derken akşamları oturup da bir yazı yazamadım.. O kadar çok biriken tarif var ki, nereden başlayacağımı da bilemedim..
Kızım büyüyor, her geçen gün biraz daha fazla oyalıyor beni, yoruyor, güldürüyor ve uykuyu özletiyor.. Artık geç yatıp erken kalkıyor, uyku süremiz gitgide kısalıyor...


Güzel bir tatil yaptık, Erdek'te bir haftalık dinlenme ve yemek yeme şöleni yaşadık... Neden şölen diyorum, çünkü ben yapmadım yemekleri, mükemmel elli, mükemmel aşçı annanem de vardı tatilimizde... Annanem, annem , teyzem... ailemizin tüm ustaları bir aradaydı... Geniş manzaralı balkonda akşamüzeri çayları, sabah kahvaltıları, birbirinden lezzetli yemekler yedik.. Özellikle bir yemek var ki, yapılacağı zamanı hevesle beklerim, muhakkak bilenler vardır, bizde çok sevilen ama seyrek yapılan bir yemektir, kuzu gömleğinde sarılmış iç pilav... Ben kısaca kuzu gömleği derim, ve annem de "Bahara kızım, gömlekler baharda güzel olur, bahar kuzusu" der... (İşte sol taraftaki eller de benim pamuk annanemin, mis kokulu maharetli elleri....) Adım adım fotografladım, belki denemek isteyen olur diye..
Uzun sözün kısası artık teker teker başlayayım...

Kuzu gömleğinde iç pilav
(Canım annenemin muhteşem yemeklerinden sadece biri, ne de olsa Üsküplüdür annanem, Rumeli'li hanımların yemeğine doyum olmaz:)))
Kuzu gömleği alınacak kasaptan, en az yağlı olanları almaya gayret edin.
Ciğer
Soğan /1 büyük boy
Domates/ 2 orta boy
yumurta sarısı
Pirinç
Kuş üzümü..ve baharatlar .. Esas önemli olan nokta gömleğin hazırlanması, bunun için adım adım fotoğrafladım.. İlk önce gömlekleri sıcak suda biraz yumuşayana kadar ve temizleyene kadar tutuyoruz.. Kalın yağlı kısımları koymamaya özen gösterelim, ek yapmak çok kolay olmuyor, o yüzden mümkün olduğunda ince taraflarından tek parça halinde çıkaralım... Yumuşayan gömlekleri dolma sarar gibi, yayıyoruz, ve hazırladığımız pilavla doldurup dikkatlice kapatıyoruz.. Tepsiye yanyana diziyoruz , sarma işlemi bitince dolmaların üzerine yumurta sarısını sürüyoruz.. Ve tepsiye ölçülü suyumuzu yumurta sarılarına gelmemesine özen göstererk tepsideki boşluklardan döküyoruz. Aslında fazla detaylı değil, birkaç işlem yapılıyor ama zahmetli.. Pişince yağından süzdürüp afiyetle yiyorsunuz.. Bol kalorili, ama çoook lezzetli..


Pilavın hazırlanışı

Ayrı yerde 150-200 gr çok küçük doğranmış ciğer zeytinyağında kısık ateşte pişirilir, çok kavrulmamasına ciğerlerin yumuşak olmasına dikkat edelim..

Başka bir tencerede, çok çok az yağ ile küçük doğradığımız soğanlar kavrulur, üzerine domates rendemiz eklenir, kavrulmaya devam edilir, kuş üzümü, pirinçlerimiz eklenir ( 2 ölçü pirinç kullanıyoruz) kavrulmaya devam edilir, baharatlarimiz, az nane, karabiber ve tuz ve pişirdiğimiz ciğerler de eklenerek 2 ölçüden biraz daha az su eklenerek pişirilir.. Biraz soğuyunca sarma işlemine başlanır..
Erdek'te başka neler pişti, bütün anneanne klasikleri yapıldı vallahi.. Kabarık hamur tatlısı , bir de kaygana adıyla biraz daha değiştirilerek farklı bir hamur tatlısı daha...Şerbetli, hamur tatlıları, sanırım herkes benzerini biliyordur:))
Arnavut ciğeri, teyzemin harika yaptığı yemeklerden biridir.. Ciğer ne kadar yıkanmaz sert olur deseler de, bu ciğer yıkandı, sularda bekledi, ama yumuşacık ve lokum gibiydi:))
Ve tabii ki soframızdan eksik olmayan patlıcan salatası... ve zeytinyağlı barbunya...




















8 Haziran 2008 Pazar

Soğuk Kahve ve Bir kitap önerisi

Bugün soğuk kahve tarifi yazacağım.. Buzzz gibi, bir kahve.. Sıcaklarda bayılıyorum soğuk kahveye. Her zaman gidip yerinde içmek olmuyor tabii, ben de evde her seferinde farklı bir tarif deniyorum.. Hem dondurmalı, hem kahve..EEE yaz tarifleri bunlar, balkonda akşam üzeri, güzel bir kitapla birlikte keyif yapmak için ya dondurma yenir ya da kahve içilir.. Bir de sorbe de güzel olur...En son yaptığımda resmini de çektim ki bloguma ekleyebileyim.. Bir de tavsiyem olacak sizlere.. Ben de arkadaşım Tuğba'nın tavsiyesini dinleyerek bu kitabı almıştım, hatta uzun süre de aradığımı söyleyebilirim, en sonunda D&R şubelerinden birinden buldum.. Çocuk gelişimi üzerine kitap okumak, biraz sıkıcı oluyor çoğu zaman, ve ben çok da onaylarak okumuyorum genelde.. Yazarın bir fikrini seviyorsam, benimsemediğim muhakkak bazı fikirler, uygulamalar oluyor.. Bu kitap benzerlerinden oldukça farklı , özellikle çocuğunuz 0-3 yaş arasıysa, ve hatta en güzeli hamileyseniz, muhakkak okumalısınız.. Dönem dönem başvuracağınız bir kaynak kitap aynı zamanda.. Bir çok arkadaşıma tavsiye ettim ben de, tanıdıklarıma söyledim ama istiyorum ki tanımadığım buradan ulaşabileceklerime de bildireyim..:)) Uslup eğlenceli, işteee bu benim çocuğum.. tam da onu anlatıyor dediğiniz satırlar, ve yaşadığınız problemlere verdiği akılcı mantıklı yöntemler..Uzun lafın kısası, ( pek de kısa olmasa da) Yakamoz yayınlarından, Dr.Harvey Karp, Başarılı bir Çocuk Yetiştirmenin Yolları...

Kahve tarifime gelince..
100 ml süt
Bol buz
1 tatlı kaşığı nescafe
2 tatlı kaşığı pudra şekeri
1 top vanilyalı Carte d'Or dondurma
Hepsini blenderda buzlar iyice kırılana kadar karıştırın..
Bardağa döktükten sonra, üzerini krem şanti veya tatlı krema ( ben marketten sprey şeklinde aldım)ile süsleyin..
Afiyetle için, kitap okumayı hiç ihmal etmeyin:))

6 Haziran 2008 Cuma

Fındıklı Tuzlu Düğüm Kurabiyeler ve Makarna Salatası


Son yazımdan bu yana yine 20 gün geçmiş.. Bir çok çeşit hazırladım, fotograflarını da çektim.. Artık önümüzdeki günlerde peşpeşe tarifleri yayınlayacağım..
Tuzlu düğüm kurabiyeleri aceleyle dergiden aldığım bir tarifle yaptım.. Nisan ayı Lezzet dergisinden bir tarif.. Bayıldım, bayıldık, bayıldılar.. Çok hafif, en önemlisi mide yakmayan bir tuzlu...Canınız kıyır kıyır , hafif bir tuzlu istediğinde gönül rahatlığıyla yapabileceğiniz bir tuzlu..
Malzemeler
225 gr tereyağı
100 ml şekersiz krema
400 gr un
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı öğütülmüş fındık
ve üzeri için yumurta sarısı, tarifte bir de haşhaş vardı ama ben eklemedim..
Un ve tereyağını bir kaba alıp parmak uçlarınız ile birbirine yedirin. Tuz ve kremayı ilave edip pürüzsüz olana dek yoğurun. Hamuru 15 dakika dinlendirin. Daha sonra dilediğiniz şekli vererek dizin.. Ben ilk defa bu düğüm şeklini denedim, yapımı da çok zevkli. Üzerine yumurta sarısını sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin..
İşte bu kadar kolay...Mutlaka deneyin..


Bir de makarna salatası yapmıştım yanına, zaten herkes bilir, en kolay salatadır, ama herkes de sever.. Evde ne malzeme varsa, bir paket haşlanmış makarnaya küp küp sosis haslayıp koydum, mısır, yeşil ve siyah zeytin, küp doğranmış kaşar peyniri, yogurt ve mayonez ekledim..
Afiyet olsun, sağlıkla yemek içmek nasip olsun hepimize ..:))

16 Mayıs 2008 Cuma

YAZA HAZIRLIK DONDURMALI TATLAR


Evde tatlı olmasına alışmışız bir kere.. Eylül hazır tatlıları değil de annesinin yaptığı tatlıları yesin istiyorum.. Baktım açık paket bisküviler dolu, hemen bir kakaolu puding yapıp bisküvileri ufalayıp döktüm içine, yalancı mozaik pasta... Ama tabii biraz değişiklik de fena olmazdı yani, ki çok da iyi oldu.. Elimdeki malzemelere baktım, şöyle kolay hemencecik ne yapabilirim diye.. Beyaz çikolata sosunu üzerindeki ölçüye göre değil de 1,5 su bardağı sütle pişirdim.. Yani daha koyu bir kıvamda pişmiş oldu, içine 1 su bardağı kadar böğürtlen ve vişne ekleyip mikserle çırptım.. Son olarak 250 gr dondurma ekledim, baktım dolabımda Carte d'or Sakızlı muhallebi var.. Bu arada üç favori dondurmam var ki asla eksik olmaz, Kurabiye güzeli, Kaymak tadinda, ve sakizli muhallebili ...Denemeyenlere tavsiye ederim.. Bütün karışım, tam olarak birbirine karışana, dondurma eriyene kadar mikserle çırpmaya devam ettim.. Bu sos inanılmaz güzel oldu.. Meyvelerle yenilebilir, tek başına tatlı olarak kuplarda ikram edilebilir, ya da daha da süt ekleyip milk shake gibi tüketilebilir.. Her hali çok lezzetli olacaktır.. Ben dondurma yemeyi gerçekten çok sevenlerdenim, ve kendime değişik kuplar hazırlamaktan çok mutlu olurum.. Yani dondurmayı yemek için değil de bir yaz şöleni olarak görürüm.. Özellikle "Dondurmalı tatlar" diye bir etiket ekledim ki bu yaz bol bol bu tatları sizlerle paylaşayım..
Siz de yaz sıcaklarında bu tarifleri denemeyi ihmal etmeyin derim ben:))

12 Mayıs 2008 Pazartesi

EYLÜL'ÜMÜN DOĞUMGÜNÜ


Bu sene anneler günü ve dünyalar güzeli kızımın doğumgünü aynı güne denk geldi.. İki sene önce en güzel anneler günü hediyesini kucağıma aldım.. Biraz geç olsa da tüm annelerin anneler gününü kutluyorum.. Bu sene kızıma doğumgününde neler hazırladım.. Öncelikle oldukça yoğun bir döneme denk geldi, zaten hayat her zaman koşturmaca değil mi? Olabildiğine , yetebildiğimce en güzelini hazırlamaya çalıştım.. Pastasına Eylül karar verdi, Sungerbob mu yapsak Winni the pooh mu, gece bahçesi mi derken hep aynı cevabı verdi.. Tigger.. anne Tigger pastaaaa...

Annesi de kuzusuna bir Tigger pasta yaptı.. Bu sefer şeker hamurunu ben hazırladım, zaten bu aşamada çok vakit kaybettim.. Geçen sefer Celal Usta'dan almamıştım pudra şekerini hamur olmamıştı. Bu sefer şekeri aldım ama glukozu bulamadık bir türlü 2 gün boyunca aradık.. Dolayısıyla hamur işi uzadı..:) Biraz kıvam da bozuldu sonlara doğru, öyle ki Tigger, Piglet ve Roo yaptıktan sonra esas Ayı Winnie yapmaya hamur kalmadı..:)) Neyse ki bizim küçük prensesin favorisi Tigger yani pastada Tigger olsun yeter:)
Pastanın pandispanyasını her zamanki alışık olduğum tarfiten yaptım..Büyük bir pasta yapmak istediğim için iki ölçü kullandım, ben kullandığım ölçüyü aynen yazıyorum..

PANDİSPANYA
10 yumurta
22 yemek kaşığı un
22 yemek kaşığı toz şeker
6 yemek kaşığı kakao
2 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya
İlk önce yumurtalar ve şeker mikserle çırpılıyor.. Ayrı bir kapta, kuru malzemeleri elekten geçirip karıştırın. Ve çırptığınız karışıma ilave edin.. 170 derece fırında pişirin, arada pişip pişmediğini kürdan sokarak kontrol ettim..
Kek soğuduktan sonra ikiye kestim..
Ganaj hazırladım, 350 ml kremayı ısıtıp içine 350 gr çikolata koyarak erittim..
Ara malzeme olarak frambuaz, vişne ve damla çikolata kullandım..
Ve şeker hamuruyla kaplayıp, yaptığım modelleri ekledim.. Çimleri :) sarımsak ezme aletiyle yapıyorum , bu da şeker hamuruna yeni başlayanlar için bir püf noktası...
Menümüzde neler vardı?
Amerikan salatalı kanepeler, salamlı eritme peynirli domatesli mini sandviçler.
Maydanozlu peynirli mini tuzlular
Pastaci Burcu'nun sitesinden aldığım bir tarifle çok lezzetli bir çikolatalı tatlı. ( Tek kişilik minik çikolatalı tartlar tarifin adı)

Tavuklu salata ( Anneciğim yaptı, hımmm imrendirmek gibi olmasın ama bu konuda eline kimse su dökemez)

Ve dil peynirli börek..Gerçekten çok kolay ve çok pratik , aynı zamanda mükemmel bir buzluk böreği tarifi.. Tek püf noktası, güzel eriyen bir dil peyniri bulmaz lazım:)

Dil peynirli Börek
4 yufka
250 gr dil peyniri
1 kg süt
3 yumurta
50 gr eritilmiş katı yağ
Yufkayı serin, sigara böreği gibi arasına sadece dil peyniri koyarak kuru kuru sarın , tepsiye sıkı sıkı dizin.. Bu şekilde dolaba istifleyebilirsiniz.. Pişirmeden bir gece önce, ayrı yerde çırptığınız süt, yağ, yumurta karışımını tepsiye dökün.. Ertesi gün 170 derece fırında pişirin.. Çok kolay ama çok çok lezzetli, kek gibi kabarıyor desem:)) O kadar değil de , puf puf yumuşacık oluyor..

Çok zevkli ve çok eğlenceli bir gün geçirdi kızım , tüm sevdikleri yanında ( bir kaç eksiğimiz vardı maalesef) kuzenleriyle oyun oynayarak, bu sene dogumgununun biraz daha bilincinde mutlulukla geçirdi.. Tüm yorgunluğuma değdi..
Minik meleğim mutlu oldu..:))










29 Nisan 2008 Salı

ÇİLEK KIZ PASTASI

İYİ Kİ DOĞDUN DEFNE...İYİ Kİ VARSIN..


Pasta sezonum açıldı artık, sırayla pastalarımı yayınlamaya başlarım.. Bahar ayları bizim ailede doğumgünü aylarıdır.. İlk olarak CANIM yeğenim Defne'nin doğumgünü pastası var..
Son kararını verene kadar, ne modeller değiştirdi, ilk önce "Dağınık Oda" pastası istiyorum dedi, sonra "Rapunzel " pastası istedi, arada "Barbie" bebek dedi, ve 2 gün kala teyzeee Çilek kız istiyorum dedi.. Eh, güzel yeğenim ister de teyzesi yapmaz mı? Elimden geldiğince yapmaya çalıştım.. Kurabiyeler ve pastayla uzun süre uğraştım, ama okula götürdüğümüzde sınıftan gelen çığlıkları duyduğumda yorgunluğum, heyecanım kuş gibi uçtu gitti.. Minik gönülleri fethettim:))


Detaylarımıza gelelim, öncelikle 300gr cikolata ( extra bitter kuvertur) ve 300 ml krema ile ganaj hazirladim.. Çilek ve damla çikolata koydum, çocuklar fındık fıstık pek hoşlanmadığı için eklemedim.. Pastanın pandispanyasını bu defa farklı bir tarifle denedim, annem Oktay Usta'nın programından almış tarifi, çok methetti, sünger gibi vs.. Tadı güzel ama, bir daha kendi bildiğimden şaşmam, öncelikle istediğim gibi kabarmadı, 2. defa pişirdim o da fırından kabarık çıkıp foss diye söndü.. Ben de 2 pandispanyayı 2 ayri kat olarak kullandım, ama lezzeti çok güzeldi buna bir şey diyemem.. Pasta gerçekten hafif ve lezzetliydi.. Bu sefer kırmızı rengi oluşturmak için ( özellikle çilekler) toz boya kullandım, ancak toz boyayı bir çay kaşığında 2 damla gliserinle incelterek kullandım, bu da belki faydalanabileceğiniz bir ipucu olabilir.. Böylelikle toz boya karışırken hare hare olmuyor.

Pastayı yaparken adım adım resimledim, bunun için ayrı bir yazı yazacağım..

Bir de çocuklara dağıtmak üzere icing ile süslü kurabiyeler yapıp tek tek paketledim..Fazla zamanım olmadığı için gönlümce süsleyemedim, ama en azından çocuklara da bir değişiklik yapmış oldum.. Vaktin bol olduğu zamanlarda, insan royal icing ile harikalar yaratabilir..

Kurabiye tarifimiz klasik kabarmayan , kalıpla kesilen kurabiye tarifi..


Kurabiye

220gr tereyağı
1 cup pudra sekeri
3 cup un
1adet yumurta
1 çay kaşığından biraz az kabartma tozu
1 fiske tuz
1 çorba kaşığı süt
1 paket vanilya



Öncelikle yağ ve şekeri mikserle krema gibi olana kadar çırpın, kalan malzemeleri ekleyin, karıştırıp hamur haline getirin, buzdolabında yarım saat bekletin.. Nişasta döktüğünüz zeminde açın, ve kalıplarla kesin.. Bu sırada fırınınızı açın, 170-180 derece yeterli, çabuk pişiyor, gözünüz fırında olsun:)


Icing

2 yumurta akı
3 su bardağı pudra şekeri
1 tutam tuz
renkli gıda boyaları
1 çay kaşığı krem tartar..( olmazsa da olurmus)

Öncelikle yumurta akı ve tuz katı kıvama gelene dek çırpılıyor, sonra pudra şekeri ve krem tartar ekleniyor.Kaşıkla aldığınız bir lokma icingi kaba tekrar atın, eğer attığınız kısım 5 saniye kadar şeklini koruyorsa kıvamı tutmuş demekmiş.. Bu aşamadan sonra, azar azar alıp renklendirin..
Kurabiye ve icing tarifinde bir çok blogdan faydalandım, ama tarifler birebir Gelincikler Burcu dan alınmadır, yanıltmayan tarifleri için de kendisine teşekkür ediyorum..

Ben yağlı kağıttan külahlar yaparak hazirladim, icingi şekillendirmek için bu külahlar çok rahat oluyor..
Kağıt külahlar için tıklayın..

Dikkat etmeniz gereken noktalar, yumurta sarısı asla karışmayacak içine.. Eğer kıvam yumuşarsa pudra şekeri ilave ederek koyulaştırabilirsiniz, kıvamı açmak içinse limon suyu damla olarak yeterli oluyormuş ama benim buna ihtiyacım olmadı..
Kurabiyeleri denemenizi tavsiye ederim, lezzeti gerçekten çok güzel..
Ve son olarak Defne ablasıyla minik kızım Eylül'ün resmini ekliyorum..

26 Nisan 2008 Cumartesi

FISTIK EZMELİ KURABİYE


Uzun zaman oldu, birçok tarif birikti arşivimde, fırsat bulup da yayınlayamadım.. Bugünlerde daha çok pastalarla uğraşıyorum, pazartesi gününe sevgili yeğenim Defne için bir çilek kız pastası hazırlıyorum.. Pastası için sürekli fikir değiştirdi teyzesinin güzeli, önce Rapunzel istedi, sonra Barbie, ve en sonunda Çilek kıza karar kıldı.. Bende sürekli yeni model arayışındaydım..
Tabii son yayınladığım yazıdan bu yana boş da durmadım, kurabiye çeşitleri denedim.. Fıstık ezmeli kurabiye de bunlardan biri, arkadaşım Banu 'nun sitesinden aldım tarifi.. Birebir uyguladım ancak resimlerden de görebileceğiniz gibi benimkiler biraz daha farklı oldu, fıstık aromalı burçak bisküvi gibi oldu.. Ama hiç bayatlamadan, bitene kadar tazeliğini ve tadını koruyor.. Biz çok severek yedik, her ne kadar bol kalorili olsa da, çok sevdik..